top of page

Wat doet Yoga Nidra met je brein?

Wat gebeurt er nu precies in je hersenen als je Yoga Nidra beoefent?


Yoga Nidra en hersengolven


Je kalmeert de hersengolven door bewust de slaap-staat in te gaan in verschillende fases. Je begint met op een bewuste manier te ademen en je lichaam te voelen, wat een ontspanningsreactie activeert. Die reactie zorgt voor een betere balans tussen tussen het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel, tussen de linker- en rechterhersenhelft. De activiteit in je brein verschuift van de bèta-staat naar alfa. Van alfa ga je naar de diepere meditatieve staten thèta en delta.


Bèta hersengolven (14-40 trilling per seconde)

Dit zijn de hersengolven die je produceert tijdens normale activiteiten in je dagdagelijks leven. Het is ook het type hersengolf dat geassocieerd wordt met stress en spanningen.


Alfa hersengolven ( 8-14 Hz)

Dit is een meer ontspannen staat. In de alfastaat wordt het stemmingsgerelateerd hormoon serotonine vrijgegeven. Dit geeft je een kalm gevoel. Bij meditatie blijf je vaak in deze staat.


In Yoga Nidra gaan we nog een stap verder door je hersenen terug te schakelen naar nog een tragere en meer herstellende hersenactiviteit.


Thèta hersengolven ( 4-8 Hz)

Deze golven komen voor tijdens je REM-slaap, dat is een staat waarin veel gedroomd wordt. Tijdens deze staat wordt je emotionele kompas bijgesteld, waardoor je rationeler en oplossingsgerichter kan omgaan met problemen.


In thèta vertragen je gedachten naar 4 tot 8 gedachten per seconde. Je bent in deze staat nog bewust van je omgeving, maar je lichaam is in staat van diepe ontspanning. Dit is het gebied van je onderbewustzijn. Deze hersengolven zijn buiten je slaap sterker aanwezig als je creativiteit geprikkeld wordt. Kinderen tot 7 jaar en kunstenaars ervaren trouwens doorgaans veel meer thèta activiteit in hun brein. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat thèta-golven verbonden zijn met het opslaan van herinneringen in het langetermijngeheugen. Emotionele integratie en loslaten kunnen hier plaatsvinden.


Delta hersengolven (0-4Hz)

Deze staat gaat nog een stap verder. In deze staat wordt het stresshormoon cortisol uit je systeem verwijderd. Er is ruimte voor herstel. Mensen die in een kunstmatige coma gebracht worden, bevinden zich in een deltastaat, de meest herstellende staat voor je lichaam.


Vanuit de deltastaat kan je nog een diepere staat bereiken. Deze staat bereik je niet met de conventionele slaap. In deze toestand van diepe overgave zijn je hersenen zonder gedachten. Niet iedereen die Yoga Nidra beoefent, bereikt deze staat. Maar hoe meer je oefent, hoe meer kans dat je er een glimp van opvangt. Dit is de meest magische staat en wordt ook weleens het Bliss-moment genoemd. Vanuit deze bewustzijnstaat keer je terug naar de waakstaat. De vreugde, liefde, blijheid, waardigheid, vertrouwen of vrijheid die je eventueel gevoeld hebt, kan je meenemen in je dagelijks leven.


Na afloop van een sessie blijf je de ontspanning van de alfastaat meedragen gedurende de dag.Recent Posts

See All

1 Comment


Anna Rodrigues
Anna Rodrigues
Mar 29, 2022

Bedankt voor dit bericht Lyza! Een interessante inkijk op wat je doet.

Like
bottom of page