top of page

Yoga Nidra en kanker: overkom angst en bevorder het herstelproces

Geconfronteerd worden met kanker kan ingrijpend zijn, een enorme impact hebben op je psychisch welzijn en heel wat emotionele stress veroorzaken. Yoga Nidra is een op slaap gebaseerde, bewuste ontspannings- en meditatietechniek die je kan leren omgaan met deze stress, het herstelproces kan bevorderen en je levenskwaliteit kan verhogen.


Wat gebeurt er tijdens een Yoga Nidra sessie?

Tijdens een Yoga Nidra sessie kom je tot zo een diepe ontspanning dat je eigen lichaamsapotheek zich opent. Een chemisch proces in de hersenen zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters en hormonen die nauw betrokken zijn bij ons geestelijk herstel. Dopamine, oxytocine, gamma aminoboterzuur (GABA), anandamide… en die hebben een helende werking op je lichaam en geest.


Bij regelmatige ontspanningsoefeningen harmoniseren het sympathisch en para-sympatisch zenuwstelsel, reguleert de adem, verlaagt de hartslag en bloeddruk, verlaagt spierspanning, mentale en emotionele spanning. Hierdoor verbeteren de kwaliteit van slapen en concentratie. Factoren zoals angst en stress die het immuunsysteem ondermijnen, verminderen en factoren die het immuunsysteem stimuleren, nemen toe.Hoe Yoga Nidra kan helpen tijdens een moeilijke periode

Door mindful om te gaan met je ervaringen, betekent dat je met open en zachte aandacht bewust aanwezig blijft bij zowel aangename als onaangename of pijnlijke ervaringen. Je leert een zorgzame en vriendelijke houding ontwikkelen tegenover jezelf, je lichaam, je grenzen en je mogelijkheden.“Door de chemo voelde ik me erg moe en uitgeput. Door de lessen heb ik weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen en bouw ik energie op. Ik kon helemaal niets meer dan enkel in mijn bed te liggen. Maar nu heb ik een ontspanning ontdekt die ik ervoor nooit gekend heb. De sessies gaven me hoop.”Nog even dit: als je een ernstige medische ziekte hebt, overleg dan altijd eerst met je arts en met jezelf voordat je aan Yoga Nidra begint. Hoewel Yoga Nidra veilig is voor de meeste mensen, kennen alleen jij en je arts je unieke situatie.


Ben je geïnteresseerd in Yoga Nidra tijdens of na je herstelperiode, aarzel niet om me te contacteren.
Namasté

Lyza


83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page